25/9/09

NightJack ή αλλιώς γιατί η ανωνυμία των blogs είναι αναγκαία

απο το inlovewithlife.wordpress.com

Το μπλογκ “Nightjack – An English Detective” ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα αγγλικά μπλογκς. Πρόσφερε αποκαλυπτικές ιστορίες από τα άδυτα της αστυνομίας με έντονο πολιτικό σχολιασμό, δείχνοντας το μέγεθος της διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας και του ρόλου της αστυνομίας στη Βρετανία. Ο συγγραφέας του δε ασκούσε κριτική και γελοιοποιούσε επιφανείς πολιτικούς και συμβούλευε τους πολίτες υπό αστυνομική επιτήρηση να “παραπονούνται για κάθε αστυνομικό ….. να μην δείχνουν κανέναν σεβασμό στο δικαστικό σύστημα ή σε οποιονδήποτε δουλεύει μέσα σε αυτό”. Για όλα αυτά το μπλογκ Nightjack κέρδισε το βραβείο πολιτικού σχολιασμού Orwell.

Όλα τα παραπάνω ενόχλησαν και έθιξαν το κύρος της αστυνομίας.Ένας δημοσιογράφος των Times ανέλαβε να ανακαλύψει την ταυτότητα του μπλόγκερ αστυνομικού. Ο δικαστής, στον οποίο προσέφυγε ο μπλόγκερ, για να προστατέψει την ιδιωτικότητά του,έκρινε ότι το διαδίκτυο αποτελεί δημόσιο χώρο και κανείς δεν έχει δικαίωμα στην ανωνυμία σε αυτόν.

Το αποτέλεσμα μπορείτε να το φανταστείτε.

Η ταυτότητα του μπλόγκερ αποκαλύφθηκε και μάλιστα μαθεύτηκε σε όλη τη χώρα. Ο ίδιος διέγραψε το μπλογκ του. Ήδη δέχθηκε επίπληξη από τους ανωτέρους του, ενώ, αν δεν απολυθεί, κάτι που είναι το πιο πιθανό, έχει μηδαμινές ελπίδες για μία αξιοπρεπή ύπαρξη μέσα στο αστυνομικό σώμα. Παράλληλα, με τη φίμωση ένος αντιφρονούντα το κύρος της Αγγλικής αστυνομίας αποκαταστάθηκε, ενώ ο δημοσιογράφος και η εφημερίδα του έβγαλαν πολλά λεφτά.

Ηθικόν δίδαγμα. 1ον Μη μιλάς. 2ον τα δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι για όλους τύποις ίσα. Όπως λοιπόν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι ίσο για τον Richard Branson και για αυτόν που κοιμάται σε παγκάκι, έτσι και το δικαίωμα και η υποχρέωση στην ελευθερία έκφρασης (επώνυμα όμως) είναι ίσο για τον αρχηγό της αγγλικής αστυνομίας και για έναν αντιφρονούντα αστυνομικό στο κατώτατο βάθρο της ιεραρχίας. 3ον η αστική δικαιοσύνη είναι στην πραγματικότητα μία απάτη. Δεν υπάρχει πραγματική (παρά μόνο στο επίπεδο του φαντασιακού) ισότητα, στο μέτρο υπάρχουν πραγματικές σχέσεις εξουσίας που επηρεάζουν το σύνολο της συμπεριφοράς και της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου