29/9/09

PLEASE MIND THE G.A.P.

Μου λένε «μα εντάξει με τις ιδέες σου αλλά στις 4 Οκτώβρη η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε δύο και δε γίνεται να μη παίρνεις θέση». Και μετά αρχίζουν να μου μιλάνε θετικά για τον Γ.A.Παπανδρέου που ανάμεσα στους βιομηχάνους συναντά και κάναν μισθωτό και λέει και κανα «σύντροφοι και συντρόφισες» πριν τις εκλογές. Ας προσπαθήσω να τα διαχωρίσω, και μιας και στο γενικό επίπεδο πολιτικού χαρακτήρα, αξιών και πρακτικών έχω ήδη τοποθετηθεί: το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δεξιό λαϊκιστικό καθεστωτικό κόμμα και ακόμα και οι προσπάθειες συνεννόησης μαζί του στοίχησαν δίκαια στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτικού του άνοιξη.

Στο συγκεκριμένο, στο πρόγραμμα ή σχέδιο ή αρπαχτή, που μόνο ο Γ.Π. φαίνεται να έχει ως ο καταλληλότερος μέσα σε 10 εκατομμύρια μυαλά είναι προφανώς για γέλια και για κλάματα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα είχαν πολύ καλύτερο σχέδιο αν αύριο αναλάμβαναν την εξουσία κάποια συνιστώσα του Σύριζα ή της Ανταρσίας ή ακόμα και μια ομάδα εργατών. Το σχέδιο σύντροφοι είναι για τα σκουπίδια, όχι μόνο για τους λόγους της γενικότερης εικόνας, που κάνει σαφές το τι σημαίνει καπιταλισμός, νεοφιλελεύθερη πολιτική, μιντιακή προπαγάνδα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωατλαντική Συμμαχία. ΟΚ… να σταματήσω με τη γενική μου εικόνα. Ας πάμε στα μυωπικά σχήματά σας.

Για σας το κάνω λοιπόν σύντροφοι, που προσπαθείτε να δείτε τον Γιωργάκη σαν τον Ομπάμα ή τον Αντρεα ή τον κινηματογραφικό Ρίντικ που από παρίας βρίσκεται να ηγείται μιας διαγαλαξιακής αυτοκρατορίας, σοβαρευτείτε όμως. Σας νοιώθω στο ότι ίσως σας αρκεί μόνο να φύγουν οι φασίστες του Κωστάκη (που να πάνε να γαμηθούν με τις φρικτές μαλακίες τους 6 χρόνια τώρα) αλλά ας μιλήσουμε συγκεκριμένα για σχέδια, για τα σχέδια του κεφαλαίου. Ας μιλήσουμε για αυτές σας τις νέες ελπίδες. Αυτές οι ελπίδες στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ από συντρόφους είναι βλακώδεις από τη στιγμή που είναι βέβαιο ότι δε θα υπάρξει πρόοδος σε κάποια στοιχειώδη πράγματα που αγγίζουν το πυρήνα της αριστερής μας ταυτότητας αλλά και τις βασικές μας ανθρώπινες ευαισθησίες:

1. Το κλείσιμο των Ελληνικών Γκουλάγκ. Ο Γ.Π. είναι σύμφωνος με τη λειτουργία τους, και μιλάει για μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση, δηλαδή μια χώρα φρούριο.

2. Αποκατάσταση της Φοροεισπρακτικής Τάξης στη φορολόγηση του κεφαλαίου. Ο Γ.Π. δήλωσε ότι δε προτίθεται να επαναφέρει τη φορολογία των κερδών σε φυσιολογικά επίπεδα, από τον φορολογικό παράδεισο του 15% που δημιούργησε η ΝΔ.

3. Ο Δημόσιος Χαρακτήρας του Πανεπιστημίου. Η αρμόδια για θέματα παιδείας του ΠΑΣΟΚ είναι η φανατικότερη οπαδός της κατάργησης του χιλιετούς ασύλου. Ο ίδιος ο Γ.Π. θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια, το έλεγε ρητά, του είπαν να το λέει με τρόπο αλλά δε τα καταφέρνει. Εξάλλου είναι από τις μεγαλύτερες επιθυμίες του.

4. Η κατάργηση των συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα. Ο Γ.Π. είναι οπαδός της ελαστικής εργασίας και της ανασφάλιστης εργασίας των νέων. Είχε προτείνει 2ετή ανασφάλιστη εργασία και το έχει επαναλάβει από τότε αρκετές φορές. Δε προτίθεται να καταργήσει τα Στετζ ή τους συμβασιούχους. Η ίδια η μονιμότητα είναι μια ιδέα που δε του αρέσει.

5. Βελτίωση του Βιοτικού Επιπέδου. Με καμία αύξηση στο βασικό μισθό, με αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού και χωρίς μέριμνα για ουσιαστικές αλλαγές η εξαθλίωση δε προβλέπεται στο σχέδιο του.

6. Αποκατάσταση του Δημοσίου Χαρακτήρα Αγαθών. Ο Γ.Π. είναι οπαδός των ιδιωτικοποιήσεων. Ποτέ δεν είπε ότι θα βάλει φραγμό στις ιδιωτικές εργολαβίες ή ότι θα ανακτήσει τον έλεγχο δημοσίων εταιριών που χάθηκαν.

7. Αποκατάσταση του Δασικού Πλούτου. Ο Γ.Π. δεν ζήτησε ποτέ την κατεδάφιση αυθαίρετων, αντίθετα, συμμετείχε κι αυτός στην νομιμοποίηση του μεγαλύτερου αυθαιρέτου στην Ευρώπη, του Μολ. Το κόμμα του, με αυτόν ως υπαρχηγό, πολέμησε και εκτόπισε την συνταγματική προστασία των δασών αλλάζοντας γι’ αυτό το ίδιο το σύνταγμα και τη λειτουργία της δικαιοσύνης (το συμβούλιο της επικρατείας).

8. Έλεγχος του τραπεζικού τομέα. Παρασυρόμενος από την κοινή γνώμη στην οργή για τους τραπεζίτες, άσκησε κριτική στις τράπεζες, αλλά σχεδόν πάντα τις στηρίζει στις πολιτικές ανεξέλεγκτής δράσης που το πασοκ έθεσε. Εξάλλου ο δανεισμός είναι αναγκαίος όρος ύπαρξης της πασοκικής πολιτικής και οι ίδιες οι τράπεζες, μπορεί να αποτέλεσαν την αφορμή αυτής της κρίσης αλλά δεν είναι το μόνο της αίτιο. Σε τελική ανάλυση δεν έχει αλλαγές να προτείνει στους κανόνες κίνησης του χρήματος και του κεφαλαίου.

9. Φασιστικός και Μαφιόζικος χαρακτήρας του Κράτους. Ο Γ.Π. δεν έκανε τίποτα για τη συμμαχία της ακροδεξιάς με τις μυστικές υπηρεσίες σ’ αυτές τις εκλογές στο πρόσωπο του πρώην Αρχηγού της ΕΥΠ. Δεν καταδικάζει φασιστικά φαινόμενα. Δεν ενοχλεί το ΛΑΟΣ επειδή τον συμφέρει πολιτικά. Τη περίοδο του Δεκέμβρη προσπαθούσε να πάρει ίσες αποστάσεις. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ως μηχανισμός αναξιοκρατίας εγγυάται ότι το κράτος θα είναι στα χέρια κάποιον. Αυτό αρκεί για να κάνει τα πράγματα να λειτουργούν περίεργα. Πέραν αυτών, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το ΠΑΣΟΚ έβαζε κάμερες στις πορείες και καθοδηγούσε πολιτικές δίκες. Ακόμα και ο τρομονόμος είναι ένα έργο της πασοκικής ηγεσίας.

10. Αντίσταση στη χρεοκοπημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ. Μα είπαμε ότι ο Γ.Π. είναι νεοφιλελεύθερος. Η συνεργασία με Μάνο και Ανδριανόπουλο ήταν η πρώτη του πράξη ως πολιτικού αρχηγού.

11. Δημοψηφίσματα. Μια από τις αγαπημένες λέξεις του Γ.Π. όταν ήταν μικρός. Τώρα που κατάλαβε ότι σημαίνουν παραχώρηση εξουσίας και αβέβαιο αποτέλεσμα, σταμάτησε να τα αναφέρει.

12. Διαφάνεια. Τη περίοδο της αρχηγίας του, αποκαλύφθηκε για το κόμμα του το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της κοινοβουλευτικής μας ιστορίας. Στο ζήτημα δεν υπήρξε καμία διερεύνηση και προσωπικά δεν έκανε καμία ενέργεια που να έχει κάποιο αποτέλεσμα διαλεύκανσης. Αντίθετα, φαίνεται να οδήγησε με τις θέσεις του στη συγκάλυψη.

13. Μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών. Ο Γ.Π. δε προτίθεται να τους μειώσει. Αντίθετα τα έξοδα για όπλα σήμερα, όπως και όταν ήταν υπουργός εξωτερικών, φέρνουν την Ελλάδα σταθερά στη 3η θέση στον κόσμο.

14. Αποχώρηση των Ελληνικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Προφανώς όχι.

15. Καλύτερη Λειτουργία και Οργάνωση του Κράτους. Μιλάμε για το ίδιο πασοκ;

16. Το ίδιο το πασοκικό Φαινόμενο. Δεν το άλλαξε όσο χαλάρωνε στην αντιπολίτευση, θα το αλλάξει τώρα που έχει κι ένα σχέδιο να εφαρμόσει;

17. Ο περιορισμός της Μιντιακής προπαγάνδας …μα αυτόν είναι που προπαγανδίζουν.

Βαριέμαι να γράψω άλλα, αλλά θα μπορούσε κάποιος να του φτιάξει μια ογκωδέστατη μαύρη βίβλο, μπας και πλακώσει από κάτω τις ηλίθιες ελπίδες σας, μια βίβλος η οποία προβλέπετε στους επόμενους μήνες να γίνει πολύτομη. Προς το παρόν, όσοι παλιοί σύντροφοι και φίλοι επιμένετε να συμμετέχετε ενεργά στο πασοκ σας παρακαλώ να διακόψετε τις επαφές μαζί μου τουλάχιστον μέχρι να συνέλθετε. Προτιμώ να σας θυμάμαι ως νοήμονα όντα.

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ; ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ; ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ. ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΘΕΡΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΣΠΕΙΡΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου