26/11/09

Το έγκλημα του ασφαλιστικού

Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι το ασφαλιστικό έχει μέσα του τη λέξη ασφάλεια, τη στιγμή που η "ασφάλεια του πολίτη" αναγνωρίζεται ως η κυρίαρχη αξία της εποχής. Και παραδόξως το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει υπό τις ιαχές της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας. Τι σημαίνει για ένα συλλογικό αίσθημα ασφάλειας οι καθημερινές θριαμβευτικές ανακοινώσεις περί κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος είναι μια σκέψη που σοκάρει. Είναι φρικτό άρρωστοι και ανήμποροι άνθρωποι, όλες οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες να βλέπουν σαν ορατό το ενδεχόμενο να αφεθούν στη τύχη τους στο άμεσο μέλλον. Μαζί με την εξασφάλιση του αύριο χάνεται και η ικανότητα να κλείνεις τα μάτια και να κοιμάσαι τα βράδια. Έτσι, κάτι τόσο απάνθρωπο που δε θα έπρεπε καν να υπονοείται αναγνωρίζεται από όλα τα μίντια σαν δεδομένο: Το ασφαλιστικό σύστημα που φαινόταν να αντέχει άλλα 10 χρόνια, τώρα φαίνεται να μην έχει ούτε καν 5 χρόνια ζωής αν προσθέσεις το έλλειμμα και το αφαιρέσεις από τα αποθέματα. Από την άλλη, κάνει κάποιος τα μπακάλικα μαθηματικά που έμαθε στο σχολειό και το πράμα απλά δε του βγαίνει. Η ασφάλεια μου εισπράττει τόσα από το μισθό μου και από το αφεντικό μου για τόσα χρόνια και καλείτε να μου δίνει τόσα για ένα προσδόκιμο ζωής άλλων τόσων χρόνων. Είναι σαφές ότι οι ασφάλειες είναι επικερδής μπίζνα και το κράτος θα έπρεπε λογικά να τα κονομάει χοντρά απ' αυτές.

Το ερώτημα λοιπόν του αφελούς πρωθυπουργού "που πήγαν τα λεφτά;" είναι κι εδώ καίριο. Και αυτό το ερώτημα είναι ώρα να σταματήσουν να το θέτουν μόνο οι "κοινωνικοί φορείς" και να τεθεί με ποινικούς όρους.

Αν η πραγματικότητα είναι όντως αυτή που περιγράφει το πασόκ, δηλαδή ολοκληρωτική κατάρρευση, και την αναγνωρίζει ως τέτοια ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ως ηγεμονική δύναμη της αριστεράς, τότε μιλάμε για το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει γνωρίσει αυτή η χώρα από τη μεταπολίτευση. Ένα συλλογικό έγκλημα με πρωτοφανείς κοινωνικές συνέπειες. Ένα έγκλημα ασύμμετρα μεγαλύτερο από την 17Ν, τον κάθε Ριζάη, τις ληστείες, τις σπασμένες βιτρίνες του δεκέμβρη και οτιδήποτε άλλο αναγνωρίζει ως έγκλημα το διεστραμμένο φαντασιακό αυτής της χώρας. Έγκλημα εσχάτης προδοσίας. Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Και για να ευθυμήσουμε λίγο... το επόμενο βήμα θα είναι να εκμεταλλευτεί την κατάσταση η εκκλησία και να επιτεθεί στη κοινωνία με το σύνθημα: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ... ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΟ ΘΕΟ!

2 σχόλια: