13/6/09

MOMA is for the Museum Of Modern Art

Απο ανακοίνωση της Αντεξουσιαστικής Κίνησης πριν απο τις φρικτές ευρωεκλογές και το καλοκαιρινό φασιστόβροχο που ακολούθησε διαβάζουμε:
Στη ΜΟΜΑ (εγκαταστάσεις πρώην στρατιωτικού στρατοπέδου) αποφασίστηκε από την κυβέρνηση με την επαυξημένη συμφωνία δήμου και νομαρχίας να εγκλειστούν μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό προσφύγων στην Τερψιθέα (ο οποίος σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα κατεδαφιστεί, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της ανθρωπιστικής συνθήκης περί προσφύγων της Γενεύης και άλλων τοπικών αποφάσεων του περασμένου χρόνου). Στόχος είναι να μεταφερθούν εκεί και οι διάσπαρτοι μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης ή στα πρόχειρα καταλύματα κοντά στον φάρο. Και βέβαια η μεταφορά ή η διάλυσή τους θα γίνει με όρους εξαναγκασμού, τρομοκράτησης και βίας και η ΜΟΜΑ θα αποτελέσει, μέχρι να κατασκευαστεί ένα "μόνιμο" κέντρο κράτησης, ένα ακόμη σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης για ανθρώπινα κορμιά σαν να μην είχαν ψυχή όπως αυτά που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με φύλακες, κελιά, σωφρονιστική μεταχείριση, συρματοπλέγματα.
Το σχέδιο αυτό εναρμονίζεται με τους τελευταίας κοπής ευρωπαϊκούς νόμους για τη μετανάστευση και το άσυλο, που στην ουσία θέτουν το πιο επαχθές πλαίσιο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία για τα εκατομμύρια των ξένων χωρίς χαρτιά, αφού θα υφίστανται επαναπροωθήσεις, στέρηση βασικών δικαιωμάτων (ακόμη και της αναγνώρισής τους ως προσφύγων), πολύμηνη φυλάκιση, εργασιακή εκμετάλλευση και δεκάδες άλλες πολιτικές μεταχείρισης που σηματοδοτούν από την οριστική διάλυση της έννοιας και του περιεχομένου "πολίτης" μέχρι και την απαξίωση της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.
Το ζήτημα, εν τέλει, δεν είναι αποκλειστικά και μόνο αν θα διεκπεραιωθεί ή όχι η ΜΟΜΑ, ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιας έμπνευσης, αλλά η ανάγκη αντίστασης και αντιπαράθεσης σε πολιτικές οι οποίες είναι ενάντια στους μετανάστες σήμερα, επειδή έτσι βολεύει στην τρέχουσα φάση, κάθε στιγμή ενάντια στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΒΓΑΛΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΕΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
Με τις σημερινές ανακοινώσεις της για τη μεταναστευτική πολιτική, η κυβέρνηση υιοθετεί την ατζέντα της Άκρας Δεξιάς. Η πολύμηνη σπέκουλα πάνω στα πραγματικά προβλήματα του κέντρου της Αθήνας, έδωσε το αναγκαίο πάτημα στην κυβέρνηση για να πάρει ακραία αντιμεταναστευτικά μέτρα.Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης (με τον ψευδεπίγραφο τίτλο των «κέντρων υποδοχής») αναβιώνει τις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Ο εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων σε στρατόπεδα-φυλακές, με μόνο ουσιαστικά κριτήριο την εθνική καταγωγή τους (αφού η παράνομη είσοδος στη χώρα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια ποινή), αποτελεί ένα ακόμα σημείο στη διολίσθηση της κοινωνίας σε ένα ιδιότυπο ολοκληρωτισμό. Καμία υποτιθέμενη πολιτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επαναδημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Επιπλέον, οι καταγγελίες για μαζικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Λιβύη (δολοφονίες, κακοποιήσεις, βιασμοί), δείχνουν ότι οι λεγόμενες «συμφωνίες επανεισδοχής» της ΕΕ με τρίτες χώρες, δεν είναι παρά η ανάθεση σε αυταρχικά-αστυνομικά καθεστώτα της βίαιης καταστολής του μεταναστευτικού ρεύματος.Για μία ακόμα φορά θα επαναλάβουμε ότι για τα κοινωνικά προβλήματα δεν φταίνε οι μετανάστες, αλλά η κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της καταστολής, και της γκετοποίησης. Στις κραυγές του μίσους, η δική μας απάντηση είναι η αλληλεγγύη.Να μη γίνουν οι μετανάστες οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου