9/7/09

Its never late for the Bush-Blair Trial


Πέρασε αρκετός καιρός από την απομάκρυνση των Μπους- Μπλέρ από την εξουσία. Οι Αμερικάνοι γιορτάζουν τη σταδιακή τους αποχώρηση από το Ιράκ και το όλο θέμα μπαίνει στο περιθώριο. Αλλά η αδικία των εγκλημάτων πολέμου κατά του Ιρακινού λαού θα μείνει εκεί να στοιχειώνει το δυτικό κόσμο και να μεταγγίζεται σε νέες αδικίες. Ποτέ δεν είναι αργά για την απόδοση δικαιοσύνης. Το αίτημα να συλληφθούν, να δικαστούν και να καταδικαστούν οι εγκληματίες πολέμου Μπούς- Μπλέρ πρέπει να επανέλθει.

Σίγουρα μια τέτοια δίκη θα εξελισσόταν σε μια κανιβαλιστική τελετή του Δημοκρατικού κόμματος που στην τελική δεν είναι λιγότερο φιλοπόλεμο από το Ρεπουμπλικανικό Τα λίμπεραλ ή λέιμπορ ή σοσιαλίστικ κόμματα που έχουν συμμετάσχει στο διπολισμό της εξουσίας στο δυτικό κόσμο πασχίζουν με όλο και μεγαλύτερη αγωνία να δείξουν ότι διαφέρουν. Το ξέρουν ότι είναι ίδιοι και εμείς το ξέρουμε. Και ξέρουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ένας χαζο-χιτλεράκος Μπους, το πρόβλημα είναι σ' όλους αυτούς που μοίρασαν τους ρόλους που μοιράζουν ρόλους στης ίδια παράσταση. Το πρόβλημα είναι και ο δικαστής που θα τους δίκαζε για εγκλήματα πολέμου. Το πρόβλημα σε τελική ανάλυση είναι το καπιταλιστικό σύστημα που για να επιβιώσει χρειάζεται να καταστρέφει και να αφανίζει ολόκληρες περιοχές με τους πληθυσμούς τους.

Αλλά το γενικευμένο κακό δε μπορεί να αναιρέσει το αίτημα μας. Όσο σκατά κι αν είναι ο κόσμος, όσο σάπιος και άγριος έτσι που να τους δικαιώνει, δε σημαίνει ότι μπορούμε να τους αφήσουμε Και ο βασικότερος λόγος είναι ότι σκότωσαν την ελπίδα. Ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα βγήκε στο δρόμο για να εμποδίσει αυτό το φονικό και αυτοί την αψήφισαν

Δε ξεχνάμε. Δε συγχωρούμε. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου