29/3/09

Μέλλον χαραγμένο στα σώματα

Στις αρχές των σατιρικών εκπομπών του ο Dave Chappelle είχε υποδυθεί ένα τηλεφωνικό μέντιουμ. Στην υποτιθέμενη διαφήμιση το μέντιουμ ισχυρίζεται ότι μπορεί να σου πει το μέλλον σου, όχι με βάση τα άστρα, τη τράπουλα ή το φλιτζάνι, αλλά με βάση τα στερεότυπα. Παραδέχεται λοιπόν ότι είναι απλώς μεταμφιεσμένος σε μέντιουμ, αλλά δεν έχει άλλο χάρισμα πέραν του ρατσισμού του. Επισημαίνει λοιπόν ότι λόγο των στερεοτυπικών του εμμονών οι προβλέψεις του πέφτουν πάντα μέσα. Το ότι αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως απλά μέρη ομοιόμορφων συνόλων του επιτρέπει να πει το μέλλον τους. Εξάλλου τα στερεότυπα, η κάθε ιδεολογία, όσο και να τη γελοιοποιούμε, συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα. Η σάτιρα λειτουργεί και πάλι αποκαλυπτικά, πχ. ο ηθοποιός δέχεται ένα τηλεφώνημα από τις φυλακές, αμέσως προβλέπει ότι ο συνομιλητής του είναι μαύρος πριν καν μιλήσει και ότι όταν αποφυλακιστεί θα ξαναβρεθεί μετά από λίγο πάλι μέσα για την ίδια μαλακία.
Το σκετς εκτός από τη ρατσιστική Αμερική θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην Ελλάδα, και λειτουργεί, εξάλλου που στηρίζονται τα μέντιουμ και τα ωροσκόπια ανά τον κόσμο αν όχι στα στερεότυπα. Το κορίτσι χωρίς πολιτισμικό κεφάλαιο, ο Αλβανός, το λαμόγιο, έχουν ήδη ένα προδιαγεγραμμένο σε γενικές γραμμές μέλλον. Τα άστρα προσγειωμένα αναπαράγουν τον κόσμο όπως δε θα έπρεπε να είναι.
Η πρόβλεψη μου: στο μέλλον τα στερεότυπα θα συνεχίσουν να καθορίζουν το μέλλον με μια δύναμη ανάλογη ογκωδών ουράνιων σωμάτων, κάποιοι θα βγαίνουν ωφελημένοι πιστεύοντας σ’ αυτά, και κάποιοι ακόμα περισσότερο, χρησιμοποιώντας τα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου