2/5/09

μάχες της θεωρίας

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας, αντιμετωπίζει (θεωρητικά) προβλήματα και ετοιμάζεται να πετάξει το θεωρητικό του φορτίο στη θάλασσα.
Η πιθανότερη εξέλιξη είναι μια τεχνοκρατική μετεξέλιξη μέσω της συγχώνευσης με τα μεταπτυχιακά της διοίκησης. Από τους φοιτητές του μεταπτυχιακού πήρα μια ανακοίνωση με όλες τις απογοητευτικές εξελίξεις που κλείνει έτσι:

Σε μια εποχή ρευστότητας, έντασης, (επαν)εμφάνισης κοινωνικών κινημάτων, ανάδυσης (νέων;) κοινωνικών υποκειμένων, κρίσης και καταστολής η σύνδεση της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας με την διοικητική επιστήμη και τις κρατικές πολιτικές ίσως να σημάνει μακροπρόθεσμα κάτι περισσότερο από μια «λύση ανάγκης» όπως προβάλλεται (ειλικρινά, πιστεύουμε) σήμερα. Δεν θεωρούμε ότι φοιτούμε ή αποφοιτήσαμε από ένα «ριζοσπαστικής» κατεύθυνσης ΜΠΣ αλλά αγωνιζόμαστε ώστε οι οποιεσδήποτε ορθές του αιχμές και διδασκαλίες να αναπτυχθούν και να ενταθούν. Θεωρούμε ότι κάθε συγκροτημένη μορφή λόγου που αμφισβητεί ουσιωδώς τα κοινωνικά δεδομένα και που εντοπίζει και αναδεικνύει κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και όχι απλώς εναλλακτικές ερμηνείες της δεδομένης πραγματικότητας, που αρνείται την εμπειριστική η θετικιστική λογική της επιβεβαίωσης και αναπαραγωγής του υπάρχοντος θα πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα της όποιας «αναμόρφωσης» ή μετεξέλιξης του ΜΠΣ μας. Κι αυτό θα το παλέψουμε θεωρώντας ότι αποτελούμε πράγματι (κι όχι μόνο διακηρυκτικά) μέλη μιας επιστημονικής κοινότητας που συγκροτήθηκε από το (μακαριστό, όπου νά’ ναι) ΜΠΣ «Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου