7/5/09

I'm with you guys!

Μια φορά κι ένα καιρό, πριν από πάρα πολλά χρόνια, πήρα κι εγώ με καμάρι το πτυχίο μου και γράφτηκα σ' ένα μεταπτυχιακό. Όταν μπήκα στη γενική φοιτητική συνέλευση, που τις παρακολουθούσα φανατικά παρέα με τον POI, ένας κομματικός που με ήξερε με ρώτησε τι ήθελα στη συνέλευση τους. Το άκουσα αρκετές φορές αυτό από τότε και για να μη δημιουργήσω πρόβλημα δε σηκώνω ποτέ το χέρι στις ψηφοφορίες ΜΑΣ. Οι άλλοι μεταπτυχιακοί προφανώς και δεν ήρθαν ποτέ. Έχουν τις δικές τους συνελεύσεις, τα δικά τους συνδικαλιστικά όργανα, τα δικά τους αιτήματα.
Είναι πολύ αστείο πράγμα ο μεταπτυχιακός συνδικαλισμός: από τη μία αποτελείται σίγουρα από μια ελίτ, άρα τυγχάνει σεβασμού ότι κι αν πει, και από την άλλη, μιλάμε για συνδικαλιστικά όργανα που δεν απευθύνονται συνήθως παρά σε λίγες δεκάδες άτομα τα οποία είναι μέλη το πολύ για δύο χρόνια. Μέχρι να γνωριστούν και να συνεννοηθούν, το έχουν πάρει το μεταπτυχιακό τους. Μάλιστα, ενώ στις συνελεύσεις είναι ζήτημα αν εμφανιστούν 5 άτομα, αντί ν' αποφασίζουν μαζί, επιμένουν σε διαδικασίες αντιπροσώπευσης. Γιατί το κάνουν αυτό; Για τον ίδιο λόγο που λειτουργούν τέτοια όργανα... για να βάζουν κάποιοι το βαρύγδουπο μεταπτυχιακό συνδικαλισμό στα βιογραφικά τους. Ένας δεύτερος λόγος είναι, ότι τους αρέσει να δημιουργούν ιεραρχίες. Να αισθάνονται διαχωρισμένοι από τους άλλους φοιτητές, ιδιαίτεροι και ανώτεροι. Να στέκονται δίπλα στους καθηγητές τους και να διεκδικούν ιδιαίτερα προνόμια. Χρηματοδοτήσεις, δικαιώματα και χαϊδέματα.
Τους ρωτάω συνέχεια γιατί δεν διεκδικούν την ένωση με τους φοιτητικούς συλλόγους, σε ένα σώμα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιεραρχίες. Δεν παίρνω απάντηση. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι το απαγορεύουν ρητά αποφάσεις τις ΕΦΕΕ. Έτσι δε μπορεί να αλλαχθεί αφού η ΕΦΕΕ τώρα πια δε συνεδριάζει (δε μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό, δε τα ξέρω και καλά τα συνδικαλιστικά). Το ζήτημα είναι ότι οι αποφάσεις στα πανεπιστήμια παίρνονται πάντοτε με κομματικά κριτήρια. Τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι κομματικά. Και το κομματικό είναι πάντα διαχειριστικό Πως μπορούν όλα αυτά τα κομματόσκυλο των πανεπιστημίων να σταθούν απέναντι στη συνήθη πρακτική και να πάρουν μια τόσο σημαντική απόφαση όπως είναι η δίκαιη ένταξη των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών στους φοιτητικούς τους συλλόγους;
Προς το παρόν, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα είμαστε αποκλεισμένοι από τις πανελλήνιες φοιτητικές εκλογές την επόμενη βδομάδα. Σαν ξένα σώματα στο πανεπιστήμιο. Θα μπορούσαμε λοιπόν την άλλη βδομάδα ν' απολαύσουμε τουλάχιστον το προνόμιο, να μην ασχολούνται τα κόμματα μαζί μας και να μην ασχολούμαστε κι εμείς μ' αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου